torstai 21. helmikuuta 2008


Pullan leipomisessa on jotain lähes pyhää. Mielleyhtymät vievät lapsuuteen, kotiin. Kodikkaaseen tuoksuun, hyräilevään äitiin.
...

Lapsuuden muistossa palaan koulusta, hiihtokilpailujen jälkeen. Jälleen keran olin viimeinen, tai ainakin toiseksi viimeinen. Lumi narskuu, on kylmä. Lapsi on hiihtänyt itsensä lähes henkihieveriin, jälleen kerran onnistumatta.
...Kotona on äiti, ihana lämpimän pullan tuoksu ja kuumaa kaakaota.
Ihana lapsuuden muisto. En usko, että kolmivuorotöissä käynyt äitini kovinkaan usein jaksoi meille pullaa leipoa, mutta tämä muisto on jäänyt mieleeni.
...
Onko muilla tapana liottaa hiiva suolan kanssa? Nykyisissä
ohjeissahan hiiva sulatetaan lämpimään maitoon. Hiivan sulattaminen suolan kanssa olis niitä
tehtäviä, jotka kuuluivat pullan leipomisessa lapsen tehtäviin. Se oli jotenkin jännittävää, seurata kuinka
hiiva suli pikkuhiljaa.
...
Kasvettuani tehtäviini kuului perjantaisin leipoa pullat. Taikina oli vähintään kahden kilon taikina, se vaivattiin sankossa. Pulliini sain hyvän sitkon, pienten pullien pyörityskin sujui luontevasti. Söimmekin sitä pullaa - ja siltä näytimme. Niin, ja jotkut meistä näyttävät siltä vieläkin.
...
Miksihän pullan leipominen onkin jotenkin kodikkaampaa kuin piirakan pyöräyttäminen, tai kakun leipominen? Ehkä siihen sisältyvät ne tuoksu- ja makumuistot. Pullataikina vaatii tietenkin enemmän vaivaa ja vaivaamista kuin piirakat. Vatkaa, vaivaa, kohota, vaivaa, pyöritä, letitä, kohota, voitele, paista.
...
Pikkupullien pyörittäminen on onnistunut joskus molemmilla käsillä. Pullista tuli kauniita, sileitä. Päälle hiukan raesokeria.
...
Leipoessani pitkoja ja pieni pullia taikinani on kauhun tasapainossa. Yritän saada mahdollisimman pehmeän taikinan, niin että leipomukset olisivat kuohkeita ja pehmeitä. Tämä sopivien suhteiden etsiminen teettää töitä pyörittämisen yhteydessä. Taikina saattaa olla hiukan liian löysää, taikina tarttuu pöytään, käsiin. Lisään jauhoja, ja pullat luisuvat käsistäni, eivät enää siloitu. Mutta hyviä ovat, jokatapauksessa.
...
Tänään oli pullantuoksuinen päivä.
....
kookostäyte pikkupullille:
½ dl sulatettua margariinia
½ dl sokeria
1 dl kookoshiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

Ei kommentteja: