lauantai 5. heinäkuuta 2008

lääkärin asiakaspalvelutaidot

Jouduin käymään mökkipaikkakunnan yksityisesti päivystävällä lääkärillä pienen vaivan vuoksi torstain työpäivän päätteeksi. Yksityisen lääkäriaseman päivystävä lääkäri toimii paikallisen terveyskeskuksen tiloissa.


Siinä odotellessani lääkärille kuuntelin paikallisten keskustelua odotellessa "kunnanlääkärille", odotusaikaa oli ollut kuulemma "jo tunti". Olisi tehnyt mieli hiukan käydä kertomassa siitä, minkälainen odotusaika on kotikaupungin Oulun päivystyksessä, joskushan jonotusajat saattavat olla työpäivän mittaisia, joskus jopa enemmänkin. Saa olla tyytyväinen, jos pääsee lääkärille tunnin jonotusajalla. Mutta - miksi tähän on menty?


Tämä yksityinen lääkäri otti minut vastaan, potilaan tuoli oli keskellä huonetta. Lääkäri istui omallensa, katseli tietokoneensa päätettä intensiivisesti selkä minuun päin. Istuin tuolille, ja odotin. Lääkäri mumisi -edelleen tiiviisti tutkien näyttöpäätettään- "mikä on vaivana". Koko se lyhyt keskustelu vaivoistani käytiin näin, vastasin kysymyksiin lääkärin leveälle selälle. Jonkin verran katsekontaktia - varovasti kylläkin- sai, silloin kun hän tutki minua hoitopöydällä, muutaman minuutin verran. Tämänkin jälkeen selälle puhelu jatkui ihan reseptin kirjoittamiseen saakka ja hyvästeihin.


Olen kuvitellut, että korkeammin koulutetutut ihmiset osaavat ja taitavat edes normaalit käyttäytymisen säännöt. Mutta ilmeisimmin olen tässä väärässä. Lääkäri nyt ei ollut mitenkään edes vanha, joten olisi kuvitellut että hänen koulutukseensa olisi kuulunut hippusen asiakaspalvelua - vai tietääkö joku, kuuluuko se lääkärien koulutukseen?

Ei kommentteja: