maanantai 13. lokakuuta 2008

kuvat kirjaksi, muistot selattavaksi

Tein valokuvakirjan : matkalla 2004-2007. Kirjaan löytyi kuvia 280, matkakohteita Brysselistä Torremolinokseen, Kanarialta Montenegroon. Seitsemän matkaa ja monta kokemusta. Uusia tuttavuuksia, jopa ystäväksi saakka.

En ole tulostanut/kehittänyt digikuviani lainkaan, se on jotenkin vaan jäänyt. Ehkä minulle on riittänyt kuvien siirtäminen blogeihin - ja niitä varmuuskopioitakaan ei ole kovin paljon otettu.

Innostuin kirjan teosta Ifolorin tarjouksen takia, ja koska tarjous oli voimassa vielä hetken, niinpä innostuin kokoamaan kirjan. Sunnuntaina. Siihen meni koko sunnuntai. Pieniä taukoja lukuunottamatta työskentelin puolestapäivästä nukkumaanmenoon saakka.

Kuvista osa oli valmiiksi käsiteltyjä, mutta joitain piti rajata ja hiukan muokata. Osa kuvista olis siis käsiteltyjä jo valmiiksi, mutta suurin osa oli käsittelemättömiä. Mukavaa oli se, että muistot matkoista -niin hyvät kuin huonot- tulvahtivat mieleen. Ikäänkuin olisin käynyt etelänlomalla puolen vuorokauden aikana. Löysin uusia, jo unohtuneita kuvia. Niitä, joita en ole edes muistanut ottaa.

Samalla kun muokkasin kuvia, huomasin virheitä, joita teen valokuvan otossa. Tosin kehitystä vuodesta 2004 on hiukan tapahtunut, mutta vieläkin rajaamisessa olisi opittavaa. Ehkä se Limingan taidekoulun digivalokuva-kurssi olisi sittenkin hyvä.

Ifolorin ohjelma oli suhteellisen helppo käyttää. Minä muokkasin ja asettelin kuvat ihan oman maun mukaan, vaikka valmiita pohjiakin olisi ollut. Nuorempana leikkelin valokuvat albumeihin, asettelin niitä poikkitaiteelliseen muotoon - ja kirjoittelin tekstejä. Nyt sain taas laittaa kuvia ihan mihin kulmaan halusin, tekstit jäivät kylläkin rustaamatta. Ohjelma toimi kohtailaisen nopeaa, ja toiminnot olivat selkeitä. Olisin ehkä kaivannut hiukan laajemmin toimintoja ja "kikkoja", mutta eihän ilmainen ohjelma voi kovin monipuolinen ollakaan. Omasta mielestäni kirjasta tuli -ainakin näin näytöllä katsottuna- ihan kiva. Ujutin mukaan jopa reilusti muokattuja kuvia -saman sorttisia mitä täälläkin käytän. Mielenkiintoista nähdä, miltä ne näyttävät painettuna.

Jos kuvakirja onnistuu hyvin, seuraavaksi projektiin tulee kuvia kotimaasta ja luonnosta - niistä saankin sitten muutaman DeluxeBookin kasattua.

2 kommenttia:

Hallatar kirjoitti...

Wautsi!

Monta ihanaa paikkaa.

Miekin olen tehnyt muutaman valokuvakirjan mutta ei silloin vielä voinut laittaa kuvia kallelleen tuollailla hauskasti. =)
Varmasti tulee ihana matkamuistokirjanen. =)))

ritaHelinä kirjoitti...

- juu, minusta on kiva laitella kuvia vähän vähemmän suoralinjaisesti. Saas nähdä miltä sitten kirjasena näyttää.

Muistokirjanen on varmaan ihana, voi talven pimeinä kylminä iltoina istuskella ja muistella lämpimiä hetkiä.