lauantai 4. lokakuuta 2008

Pieniä tekoja - niistäkö joki?Kävin katsomassa John Websterin elokuvan Katastrofin aineksia .


Mitä minä itse voisin tehdä vähentääkseni saasteiden määrää, hidastaakseni ilmastonmuutosta?

Autoa tarvitsen työssäni - mutta voisin käyttää vapaa-ajan liikkumiseen bussia tai pyörää - kenties kävellä.

Auton voisin vaihtaa malliin, joka kuluttaisi vähemmän bensaa ja olisi vähempi päästöinen. Mutta vaihtaminen ei kannata taloudellisesti - onhan näiden autojen hyvityshinta alhaisempi kuin ennen. Jos haluamme nämä nykyiset bensasyöpöt vaihtoon, olisiko ideaa, jos saisi jonkin ympäristöhyvityksen tästä ekologisesta teosta.

Kuka muuten kertoo, mihin joutuvat sitten nämä bensasyöpöt ja korkeampi päästöiset autot - kuka ne ostaa, mikäli eivät ole vielä romuttamo tavaraa?

Muovipussien käyttöä olen yrittänyt jo hillitä, käytössä on kori ja kangaskassi kauppamatkoilla. Vielä pitäisi saada mukaansä käsilaukkuun pieni kangaskassi yllätysostoksia varten.

Hedelmät kylläkin pakkaan muovipusseihin, siinä muovia tulee käyttöön liikaakin. Miksihän ne pussit eivät voisi olla hajoavaa lajia, niin että niitä voisi käyttää biojäteastiassa?

Roskat lajittelemme, mutta maitopurkkien kierrättämisestä luovuin. Ne laitan sekajätteeseen, koska mielestäni ei ole järkevää tuhlata monta litraa puhdasta, juomakelpoista vettä.

Miten sekin lasketaan, kumpi on ekologisempaa? Onhan puhdas vesi rajallinen luonnonvara, sitä ei riitä loputtomiin.

Entä etelänmatkat, olisinko valmis luopumaan niistä? En ehkä vielä, mikäli matkustamisen hinnat eivät nouse todella korkeiksi. Pitäisikö minun ostaa itselleni parempi omatunto maksamalla ylimääräistä lentomaksua?

Elokuvan hitaampi liikkuminen - linja-autolla ja junalla- toi perheelle enemmän yhteistä aikaa. Junamatkat Eurooppaan vaikuttivat mukavilta, lapset saivat täyden huomion vanhemmiltaan useiksi tunneiksi. Ehkän näin ei olisi nopean lentomatkan jälkeen- helposti yhteinen tekeminen kotioloissa unohtuu.

Tuntuu vain niin mitättömiltä nämä pienet teot, mutta entä jos näitä pieniä tekoja tekisi meistä jokainen? Olihan Websterin perheen aiheuttamat päästöt vähenneet puoleen - entä sen tekisimme kaikki, vaikkakaan ei välttämättä ihan samoihin määrän vähennyksiin päästäisikään.

Hampaani haluan pestä hammastahnalla, en suolan ja leivinjauheen seoksella.

Ei kommentteja: